A gindi este atit de greu incit cei mai multi judeca

Titlu este un aforism, citat de Jung in cartea sa „Tipuri psihologice”. Jung analizeaza: „A reflecta cere mai cu seama timp, motiv pentru care cel care reflecteaza nu mai are prilejul sa-si exprime neintrerupt judecata. Incoerenta si inconsecventa judecatii, dependenta ei de traditie si de autoritate arata lipsa unei reflectii autonome, tot asa, lipsa de autocritica si de autonomie a opiniei probeaza o functionare defectuoasa a judecatii.”
Cred ca Jung descrie destul de bine modul superficial prin care unii oameni se exprima cu privire la situatii diverse din viata sociala.
Omul din zilele noastre, informatizat si postmodern, nu mai isi rezerva timp pentru reflectie, ci utilizeaza clisee facile pentru a-si forma o opinie. Citeva secunde sunt suficiente pentru a cauta in „baza de date cu clisee” si a gasi o incadrare aproximativa a situatiei respective.
De fapt, nu ne obliga nimeni si nimic sa avem o opinie despre ceva, mai ales daca nu este in domeniul nostru principal de activitate. Nu inteleg de ce unii tin cu tot dinadinsul sa exprime o opinie, mai ales in domenii straine de cunoasterea lor.
Un exemplu relevant este suita de comentarii postate la articole publicate pe siturile de stiri. Indiferent de subiect, gasesti acolo tot ce vrei: injuraturi, ineptii, refulari, opinii semidocte si, foarte rar, incercari de analiza pertinenta. Aproape toti au raspunsuri la toate problemele, dar atit de diferite unele de altele ca te-ntrebi daca toti au citit acelasi articol. Sau poate ca nu continutul articolului conteaza, ci doar spatiul pus la dispozitie pentru a-si varsa opiniile personale.

%d blogeri au apreciat: