Homo? Humus. Fama? Cybernetica !?

Oamenii de stiinta ne-au spus de mult timp ca nemurirea trupului biologic nu e posibila, de aici si dictonul latin: „Homo? Humus. Fama? Fumus. Finis? Cinis.” (rom. Omul? Se duce in pamint. Faima lui? Se risipeste ca fumul. Sfirsitul lui? Cenusa).
Este o problema fizica (mai precis, fiziologica)!
Biserica ne-a spus tot de mult timp ca omul mai are si suflet, si ca exista nemurirea sufletului, adica sufletul nostru va merge fie la „locul cu verdeata” din Rai, fie la „cazanul cu smoala” din Iad, in functie de cum alegem sa ne traim viata (moral sau imoral religios).
Este o problema metafizica !
Filozoful Rudolf Steiner (intemeietorul educatiei Waldorf) ne-a spus, pe la inceputul sec.XX, ca omul mai are in plus, pe linga trup si suflet, si spirit sau inteligenta cu care a produs limbajul, stiintele, artele, etc.
Urmatoarea intrebare ce s-a pus: exista nemurirea spiritului ?
Asta da problema de filozofie ! O solutie teoretica se bazeaza pe procesul de tranzitie metasistem, prin care un sistem care capata prin evolutie un nivel superior de organizare sau de control devine un metasistem.
Valentin Turcin defineste in 1977 acest proces de tranzitii succesive in evolutia umana, prin care omul a acumulat pina acum 6 nivele de control, cum ar fi: controlul pozitiei, controlul miscarii, controlul stimulilor, controlul reflexelor, controlul asocierilor, si controlul gindirii (ce a condus la crearea culturii umane).
Care ar fi urmatoarea tranzitie metasistem in evolutia omului, stiind ca evolutia nu se opreste? Si ce anume ar favoriza tranzitia? Raspunsul pare a fi in integrarea spirituala a umanitatii, prin care toti oamenii sa poata contribui prin creativitate la evolutia culturala, sinergie care sa determine tranzitia catre un nou metasistem, probabil manifestat prin nasterea unei forme superioare de inteligenta colectiva, un fel de suprafiinta spirituala a speciei umane, care sa dainuie de-a lungul generatiilor succesive de oameni. „Trupul” fizic al viitoarei suprafiinte exista in sistemele informatice (aplicatii ce ne permit acumularea de contributii individuale) si retele (ne asigura conectarea la sistemele informatice). Vor reusi oamenii sa se integreze cultural, astfel incit, prin acumularea rezultatelor produse de creativitatea generatiilor succesive de oameni, sa se faca posibila aceasta tranzitie in evolutie?
Francis Heylighen, impreuna cu Valentin Turcin si Cliff Joslin, au inceput proiectul Principia Cybernetica, bine justificat in manifestul „The Cybernetic Manifesto”, si care isi propune sa genereze un model de integrare culturala a umanitatii.
Iata ca visul milenar de nemurire al oamenilor ar putea avea o solutie posibila, nu una biologica, nu una religioasa, ci una cibernetica!
Vom avea o nemurire cibernetica !!
Faima noastra umana (creativitatea) va fi cibernetica, si nu se va mai risipi ca fumul, ci se va acumula.Fama? Cybernetica.
Va deveni acest vis o realitate in urmatorii ani sau in urmatoarele sute de ani?

4 responses to this post.

  1. Teo, eu zic ca asta cu adaptarea si creativitatea poti fi preluate si de masini prin capacitatea de stocare si procesare. Sistemele informatice au deja putere de decizie si actiune (ca sa-ti dau un exemplu toate avioanele moderne fac aterizari si decolari comandate de computer tocmai pentru ca omul poate face erori)!

    Singura limitare (deocamdata) a masinilor este posibilitatea lor de reproducere.

    Apreciază

  2. Interesanta asocierea, dar nu cred ca nemurirea spiritului si integrarea culturala se rezolva cibernetic. Integrarea masinilor probabil ca ne va indeparta pe moment de o integrare culturala a oamenilor reala. Devenim lenesi si ne place ca masinile fac treaba noastra. Alte teorii spun ca omul foloseste doar o mica parte a creierului. Cred ca in viitor aici va actiona omenirea si cred ca in final integrarea ‘culturala” nu av avea suport cibernetic.

    Apreciază

    • Posted by Teodor Darabaneanu on 24 septembrie 2012 at 14:25

      Articolul citat de tine face o simpla speculatie despre aparitia unui sistem inteligent, bazat pe puteri de procesare si invatare foarte mari.
      Va fi in zadar, deoarece spiritul uman viu are puteri in plus: puterea de adaptare si puterea de speculatie creativa.
      In cazul nostru, sistemul informatic va fi doar un simplu suport material – fara putere de decizie sau actiune – care sa ajute creatia umana sa fie integrata si pastrata peste generatii ! Pararea mea 🙂

      Apreciază

Comentariile sunt închise.